0

Referenciák - Budapesti Központi Szennyvíztisztító

A HYDROLIGHT KFT. 2009 nyarán kapott megbízást a BKSZT öntözőrendszerének teljes kivitelezésére. A korántsem mindennapos volumenű beruházás részeként megépült öntözőrendszer figyelemre méltó számokkal büszkélkedhet.

Az öntözött felület a telep bruttó 27 hektáros területének kb. 60%-a, mintegy 160 000 m2, így a hazai ipari létesítmények öntözőrendszerei közül minden bizonnyal a legnagyobb. A terep egyáltalán nem nevezhető unalmasnak: a Csepel-sziget északi csücske eredetileg sík felszínét immár olykor 8 méter magas dombok, völgyek, számos épület, műtárgy és úthálózat tagolja, így egy rendkívül összetett, tartalmában változatos, minden tekintetben egyedülálló öntözőrendszerről van szó.

Ekkora terület öntözéséhez rengeteg vízre van szükség. Az öt kút által táplált körvezetékre 7 ponton csatlakozik a hálózat. A vízellátás teljesen automatikus: frekvenciaváltós szivattyúközpontok biztosítják az állandó nyomást, az elvett víz mennyiségétől függetlenül. A vízvételi aknákba telepített tolózárak után zömében 90 mm-es KPE gerinchálózat továbbítja a vizet a mágnesszelepekhez. Ezekből kis híján 150 darab van, 6/4”-os és 2”-os PGV típusokból vegyesen. A zónák vízfogyasztása jellemzően 250 l/perc, viszont az éjszakai órák alatti beöntözhetőséget figyelembe véve több zónának kell egyszerre működnie. Jól szemlélteti a méretezés helyességét és a vízkapacitásban rejlő óriási lehetőséget, hogy az egymás melletti (!) zónák működtetésével a tervezett egyidejű vízkivétel többszörösét, akár 2.500 liter/percet is hibátlanul továbbítja a fővezeték, persze a program szerinti üzem egyidejűsége a megtáplálási pontok figyelembe vételével súlyozottan került megállapításra, tehermentesítve ezzel a fővezetéket és kordában tartva az áramlási sebességet.

A 30 kilométernyi csőhálózat gyorskötő idomokkal és tokos hegesztésekkel állt össze. A gerinchálózat az előírásokat és a helyi adottságokat szem előtt tartva 50-60 cm mély árokba került, a mágnesszelepek magasítóval ellátott szelepházakban kaptak helyet. Mindegyik szelepcsoport saját főcsappal van ellátva, ami a karbantartást és a szervizmunkálatokat nagyban megkönnyíti.

A területre 2000 db szórófej juttatja ki a vizet. A tagolt belső, épület- és műtárgyövezetben PRO-SPRAY szórófejházak üzemelnek spray ill. MP Rotator fúvókákkal szerelve, PGP fejek társaságában. A külső, nyílt részeken PGP és I-25-ös szórófejek dolgoznak, persze külön zónákon. Kellemes látványt nyújtanak a többszáz méteren egyszerre üzemelő forgó szórófejek, a sokezer négyzetmétert pásztázó 18 méteres sugarú I-25-ösök.

A vezérlés 2 db ACC dekóderes vezérlővel valósult meg. A kivitelezést az egyébként bonyolult terepen és a nehéz munkakörülmények közt nagyban leegyszerűsítette, hogy csupán egy érpárt kellett végighúzni a fővezeték-rendszer mentén.

Az öntözőrendszer építését alapos és hosszadalmas tervezőmunka előzte meg. A HYDROLIGHT KFT. IRRICAD-del végezte a tervezést. Hála a (közel) terv szerinti állapotoknak, a gondos kivitelezésnek és a tervezésnek, az előzetes kalkulációk szerint épülhetett meg Magyarország és Európa egyik legnagyobb öntözőrendszere.

Cookie beállítások

1161 Budapest, Csömöri út 153.

Tel.: 06 1 707 0232

E-mail: info[kukac]hydrolight.hu

 

Nyitvatartásunk:

Hétfőtől péntekig 8:00-16:30

Szombaton: 8:00-13:00

IrriCAD
VISA_Mastercard MPL
GLS  
Kosár tartalma
Tovább a kosárhoz